Du som boende kan påverka mycket själv genom din livsstil. 

Visste du att:

  • Lågenergilampor drar bara en femtedel så mycket el jämfört med vanliga glöd-lampor. Samtidigt håller de tio gånger längre.
  • Snålspolande kranar och munstycken kan minska varmvattenförbrukningen med upp till 15 procent.
  • Alltid stänga av vattenkranen när du borstar tänderna gör att du kan spara upp till 10 liter vatten varje gång. Det blir många liter varje vecka!
  • För varje grad du sänker inomhustemperaturen minskar uppvärmningskostnaderna med cirka fem procent.
  • Ett energieffektivt fönster släpper bara ut en tredjedel av värmen jämfört med äldre tvåglasfönster.
     

I ett nybyggt hus förutsätter vi ju att klimatskal, värmekälla, ventilation, vitvaror etc är optimerat utifrån Energisynpunkt. Som enskild villaägare kan man ju sedan krydda anrättningen med solceller/solfångare, värmeåtervinning på tilluft, etc. Men det kräver ju både tillstånd och investeringar.

Med beteendeförändringar gör man ändå mest nytta med ofta ganska liten insats.

 

Tips på hur du kan ändra ditt beteende och samtidigt spara både pengar och miljön!
 

* Rätt ljus på rätt plats. Att ha rätt belysning på rätt ställe är av stor betydelse. Starkare belysning där man arbetar och mer begränsad allmänbelysning ger upplevelse av ljus på rätt plats utan onödigt hög energianvändning.

LED-lampor, lågenergilampor och halogenlampor är energieffektiva och har olika egenskaper som passar till olika användningområden. Nya lampor ger nya möjligheter att anpassa ljuset så att det blir mer ändamålsenligt och flexibelt.

* Släck när ljuset inte behövs. Släck lamporna när du lämnar ett rum. Det finns flera olika hjälpmedel för att se till att lampor är släckta när de inte behövs. Det kan till exempel vara ljussensorer, rörelsevakter och timer.

* Fråga efter energianvändningen när du köper ny tv. En LCD- eller plasma-tv drar inte så mycket mer än en gammal tjock-tv med motsvarande bildyta, men ofta kostar man på sig en lite större tv när man ändå ska köpa en ny. Till exempel kan energianvändning vid byte från 28 tums bildrör till 42 tums plasma tredubblas.

De flesta nya tv-apparater har idag inbyggd digitalbox för mark- och kabel-tv. Inbyggd box för satellit-tv är fortfarande ganska ovanligt. Energianvändningen för en tv ökar inte för att den har en inbyggd box, så du spar in hela boxens energianvändning genom att ha en tv med inbyggd box. Vill du ändå ha en

* Ställ in rätt temperatur i både kyl och frys. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 procent.

* Sätt lock på kastrullen, då använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om locket är av.

* Stäng av plattan när vattnet kokat upp och låt t ex ägg koka färdigt på eftervärmen

* Köksfläkten drar inte så mycket el, men energin som går åt för att ersätta den uppvärmda inomhusluften som köksfläkten drar ut ur huset kan vara mer än tio gånger så stor.

Använd ugnen för flera saker efter varandra! Att värma en ugn till 200 grader kräver ca 0,5 kWh. Genom att använda ugnen för mat och bak efter varandra sparar du den energin. Står ugnen tom mer än 30 minuter kan du lika gärna stänga av den.

* Tina fryst mat i kylen! Kvaliteten blir bättre och kylskåpet drar mindre energi. Tinar du maten i varmvatten eller mikron drar dessa extra energi.

* Dammsug baksidan på kyl- och frysskåp regelbundet! Damm på kondensorn/gallret på baksidan av kyl- och frysskåp kan i extremfall öka energiförbrukningen med så mycket som 25%.

* Duscha effektivt! Ta ev. bort väggfästet till duschhandtaget så är det svårare att låta vattnet strila medan man tvålar in sig.

* Var uppmärksam på ditt och familjens energibeteende. Den oanvända kilowattimmen behöver inte produceras och kostar därmed inget.

 

Jämför…

Avläs el och vatten månadsvis och jämför med grannen eller kompisen. Hur kan ni lära av varandra?

Hur ser förbrukningen ut dag/natt, vardag/helg, sommar/vinter ? Använd de tekniska möjligheterna i värmepump och ventilationsaggregat att reglera rumstemperatur och ventilationsflöde efter hur många som visats i huset.

Byt eller rensa filtren i luft/luft- eller frånluftsvärmepumpar.

Ring din kommunala energi- och klimatrådgivare. För tips och råd om energibesparing.

Var aktiv och kritisk genom att jämföra olika alternativ och leverantörer på marknaden.