Hoppa till innehållet

Att köpa nyproduktion

Tryggt och enkelt hela vägen hem

När du köper en bostad av oss är det samtidigt en investering i livskvalitet för dig. Vi vet hur viktigt boendet är och gör allt för att du ska trivas.

Personligt ansvar

Varje bostadsområde har en projektledare som känner ett personligt ansvar för ditt nya hem, så du kan vara trygg under hela processen. Dessutom ingår alltid vårt trygghetspaket i köpet, som innehåller garantier och försäkringar som hjälper dig.

Nyckelfärdigt med personlig prägel

Hos Derome Mark & Bostad köper du alltid ett nyckelfärdigt hus eller bostadsrätt, där det ingår ett sortiment av hög kvalitet från välkända varumärken. Självklart kan du själv vara med och påverka ditt framtida boende genom att göra olika inredningsval för att ditt hem ska få en personlig prägel.

Energisnåla hus - För miljön

Vi bygger i trä för framtiden och när du väljer att flytta till ett av våra hus, så får du de bästa förutsättningarna för att bo klimatsmart. Våra energieffektiva hus håller en hög prestanda där klimatskalet - väggar, golv, tak och fönster - ger en energiförbrukning långt under rådande krav. På så sätt blir husen energieffektiva och vi hjälps åt att skapa en hållbar framtid.

Ingen budgivning

Alla våra bostäder har alltid ett fast pris och ingen budgivning. Bostäderna förmedlas enligt principen ”Först till kvarn”.

Du köper din bostad genom våra säljare eller externa mäklare

Derome Mark & Bostad använder sig av både egna säljare och externa registrerade mäklare som förmedlar våra bostäder. Kontaktuppgifter till respektive säljare, mäklare eller annan kontaktperson finns alltid angivet vid varje bostadsprojekt på vår hemsida.

Köpa bostadsrätt

Att köpa bostadsrätt

Nedan lista förklarar kort hur ett bostadsrättsköp går till genom Derome. Vi har listat köpet steg för steg för att göra det tydligt för dig. I vår broschyr som du hittar länk på nedan finns lite mer djupgående information.

Kundhandbok bostadsrätt

Kundhandbok bostadsrätt Mälardalen

 

 1. Bokningsavtal
  När du bestämt dig för en lägenhet gör du en bokning genom vår säljare. I samband med att bokningsavtal tecknas, betalas en bokningsavgift. På så sätt reserveras lägenheten åt dig. 
   
 2. Förhandsavtal / Upplåtelseavtal
  Mellan dig och bostadsrättsföreningen skrivs ett förhandsavtal. I samband med att avtalet undertecknas erlägger du ett förskott på en del av köpeskillingen för din lägenhet. Före inflyttning tecknas ett upplåtelseavtal, då blir du medlem i föreningen.
   
 3. Egna val
  Till din nya bostad har vi valt ut material och produkter av hög kvalité som ingår i köpet, men du har möjlighet att göra flera olika inredningsval för att sätta din prägel på bostaden. 
   
 4. Besiktning
  Innan tillträdet utförs en slutbesiktning av lägenheten och huset av en opartisk besiktningsman. Eventuella brister som besiktningsmannen upptäcker åtgärdas kostnadsfritt av Derome Mark & Bostad inom två månader efter slutbesiktningen. 
   
 5. Slutbetalning
  Senast på tillträdesdagen betalar du den resterande delen av köpeskillingen enligt upplåtelseavtalet samt eventuella inrednings-tillval. 
   
 6. Inflyttning
  Senast 12 veckor innan inflyttning får du besked om tillträdesdag. När du sedan visar kvitto på att slutbetalningen är erlagd får du dina nycklar. Välkommen hem!
   

Trygghet för dig

Garanti
Garantitiden för hela entreprenaden är två år och ansvarstiden är 10 år. Inom två år finns möjlighet för bostadsrättsföreningen att kalla till en garantibesiktning i egenskap av fastighetsägare. Derome Mark & Bostad åtgärdar av besiktningsman bedömda fel utan kostnad.

Du omfattas även av en insatsgaranti samt att Derome Mark & Bostad förvärvar osålda lägenheter.

Försäkringar
För din trygghet är lägenheterna fullvärdesförsäkrade under byggtiden genom Derome Mark & Bostads entreprenadförsäkring. Från och med tillträdesdagen bör du försäkra din lägenhet med en vanlig hemförsäkring med bostadsrättstillägg. 
 

Bo i bostadsrätt

När du köper en bostadsrättslägenhet blir du samtidigt ”delägare” i hela bostadsrättsföreningens fastighet (område). Det innebär att det är du och dina grannar som genom den styrelse ni väljer bestämmer över ert bostadsområde. Föreningens kostnad för drift och underhåll, räntor, avskrivningar samt avsättningar för yttre underhåll betalas med årsavgifter (”hyror”) som du och övriga medlemmar betalar månadsvis till föreningen. Årsavgifternas storlek skall täcka föreningens självkostnader och skall beslutas av föreningens styrelse.  

Köpa äganderätt

Att köpa äganderätt

Nedan lista förklarar kort hur ett bostadsrättsköp går till genom Derome. Vi har listat köpet steg för steg för att göra det tydligt för dig. I vår broschyr som du hittar länk på nedan finns lite mer djupgående information.

Kundhandbok äganderätter

 1. Kontrakt
  När du gjort ditt val av bostad, tecknas ett köpekontrakt för tomten och ett entreprenadavtal för uppförande av huset. När avtalen är underskrivna betalas en handpenning på 100.000 kr.
   
 2. Finansiering
  Inför byggstarten så läggs vanligtvis ett byggnadskreditiv upp för din blivande fastighet i den bank du har valt. Från byggnadskreditivet betalas tomt och entreprenad etappvis efter betalningsplanen i kontraktet.
   
 3. Egna val
  Till din nya bostad har vi valt ut material och produkter av hög kvalité som ingår i köpet, men du har möjlighet att göra flera inredningsval för att sätta din prägel på bostaden.
   
 4. Besiktning
  Innan tillträdet så utförs en slutbesiktning av huset och tomten av en opartisk besiktningsman. Eventuella brister som besiktningsmannen upptäcker åtgärdas kostnadsfritt av Derome Mark och Bostad inom två månader efter slutbesiktning.
   
 5. Slutbetalning
  Senast på tillträdesdagen betalar du den sista delen av entreprenaden. Eventuella extra inredningsval ska vara betalda två månader före tillträdet.
   
 6. Inflyttning
  Senast 12 veckor innan inflyttning får du besked om tillträdesdag. När du sedan visar kvitto på att slutbetalningen är erlagd så får du dina nycklar. Välkommen hem!


Trygghet för dig

Garanti
Garantitiden för hela entreprenaden är två år och 10 år för dolda fel. Inom två år finns det möjlighet för dig som kund att beställa en garantibesiktning. Derome Mark & Bostad åtgärdar av besiktningsman bedömda fel utan kostnad för dig.

Försäkringar
Hela byggnationen täcks av försäkringar, såsom färdigställandeförsäkring och entreprenadförsäkring. 
 

Att bo i villa

Att köpa småhus med äganderätt, innebär att du köper ditt hus och tomt och blir lagfaren ägare till fastigheten samt delägare i en samfällighetsförening. Det innebär att det är du och dina grannar som genom den styrelse ni väljer bestämmer över ert bostadsområde. Samfällighetens kostnad för drift och underhåll av gator, växtlighet, belysning, sophämtning, etc. betalas med årsavgifter som du och övriga medlemmar vanligtvis betalar årsvis till samfälligheten. Årsavgifternas storlek beslutas av samfällighetens styrelse.

Tips & råd - Egna Val

Tips & Råd inför din inflyttning

Vad betyder det att flytta in i ett nyckelfärdigt hem och vad behöver du som kund tänka på? Här har vi samlat handfasta tips och råd inför den process vi kallar "Egna Val" vilket är den fas då du väljer material och inredning till ditt nya hem.

EL

Innan du träffar elektrikern bör du titta igenom el-ritningen för att få en bild över vad som ingår och var det är placerat i rummen. Utbudet över tillval som går att göra är stort, det är därför bra om du är väl förberedd med vad du vill ha i lägenheten inför ditt möte med elektrikern.

Detta är några av de vanligast förekommande tillval som våra kunder gör via el-entreprenör, kontrollera möjligheterna med din projektledare.
- Spotlights i tak och fönstersmygar
- Handdukstork i badrum
- Dimmer till spotlights och takarmaturer
- Extra jordfelsbrytare till kyl & frys
- Extra vägguttag
- Extra multimediauttag
- Larm

Tänk på placeringen av vägguttag. Vet du redan nu var du skall ha tv m.m. så kan det vara bra att anpassa placeringen av vägg- och multimediauttag.

 


 

VVS

Om du vill ha produkter i badrummet av annat fabrikat än Deromes utvalda produkter, t.ex. badrumsinredning, så görs dessa tillval direkt med vvs-entreprenören. Du får då ett avdragspris från Derome Mark & Bostad och väljer sedan att köpa badrumsinredningen från vvs-entreprenören som fakturerar detta direkt till dig.

Hos vvs-entreprenören kan du bland annat välja olika tillval enligt nedan:
- Blandare kök, bad, wc, tvätt
- Duschstång/stril
- Duschväggar
- Badkar (vid bostadsrätt - kontrollera möjligheten till detta med din projektledare.)

Vid val av vissa badkar kan det vara fördelaktigt att ändra placeringen av golvbrunnen, detta gäller även i bjälklaget i tvåplanshus. Förvissa dig även om var vatten/el skall komma ut, under eller över badkaret och kontrollera att varmvattnet räcker till om du väljer badkar med stor badvolym.

Det är tyvärr inte möjligt att välja vägghängda toaletter då våra väggar och grundplattor ej är anpassade för detta.

 


 

KÖK OCH FÖRVARING

Du utformar ditt nya kök tillsammans med vår utsedda köksleverantör.

Tänk på att du ska ha bestämt vilka vitvaror du önskar till din nya lägenhet inför mötet med kökskonsulenten. Tänk också på att det inte går att ändra på de fasta installationerna som placering av diskmaskin, blandare, häll och fläkt samt eventuella fönster.

 


 

KAKEL OCH KLINKER

Efter att du valt kökslucka och bänkskiva är det dags att välja kakel. I ditt kontrakt får du information om vilken storlek på kakel och klinkers som ingår samt vilken butik som levererar kaklet.  I den utsedda butiken har du möjlighet att se vad som ingår och välja om du vill ha någon annan platta.

Om du gör tillval kommer extrakostnaderna för material och sättning att faktureras av kakelentreprenören. Tänk på att alltid beställa minst fem stycken extra kakel/ klinkerplattor av varje val, det är bra att spara om det blir framtida reparationer.

 


 

TAPETER OCH MÅLNING

Val av tapeter och målning görs hos utsedd entreprenör. Vad som ingår framgår av rumsbeskrivningen. Om du gör tillval på tapeter och målning utöver vad som ingår får du ett tilläggspris av leverantören som faktureras av entreprenören. Enligt standard sätts tapeter med ca 3-5 mm överlappning för att klara av vissa rörelser och undvika sprickor. Tänk därför på att det även kan tillkomma extra arbetskostnad för mönsteranpassning, bårder, kant-i-kantsättning m.m.

Målningsentreprenören lämnar minst en rulle tapet av varje sort som används i lägenheten. Förekommer samma tapet i flera rum så lämnas minst två våder till varje rum. Samma sak gäller målarfärg som använts i lägenheten, där ska minst 1 liter färg lämnas på varje kulör som använts.

Spara extra tapeter och målarfärg för att underlätta eventuella reparationsarbeten och garantiåtgärder.

 

 


 

MARK & TRÄDGÅRD

(Gäller endast äganderätter)

I köpet ingår att tomten grovplaneras efter markritningen med de grusytor och jordytor som visas. Vissa avvikelser kan uppstå när tomten anpassas efter de verkliga förutsättningarna som finns. Vill du ha ytterligare grusytor eller göra andra ändringar så har du möjlighet att beställa detta direkt av vår markentreprenör.

De vanligaste tillval som våra kunder gör är:
- Extra grusyta för parkering
- Stenläggning av uppfart och carport
- Förberett för stenläggning
- Förberett för trall
- Stenläggning runt husliv (en rad med sten)
- Färdigt gräs på tomt
- Anläggning av blomsterrabatter

Extra tillval faktureras direkt till dig från entreprenören.

 


 

INFLYTTNING

Inför inflyttning är det bra om du beställt adressändring och flytt av telefonnummer. Ska du flytta in i en bostadsrätt ska du tänka på att även fixa hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Om du ska flytta in i en äganderätt är det bra om du beställt; hem- och villaförsäkring, sophämtning, brevlåda och husnummerskylt i förväg.

 

 

 

Trygghetspaket

En trygg resa till ditt nya hem

Att köpa en nyproducerad bostad är speciellt på flera sätt. När du tar de första stegen in i ditt nya hem, känner doften av nytt och drar handen över glänsande kakel och oanvända vitvaror. Det är en upplevelse som består. Det är ingen annan som har bott där, du får möjligheten att själv sätta din prägel och forma ditt hem. Resan fram mot inflyttningsdagen är också speciell. Från att du bestämmer dig för bostaden, när du sedan får möjligheten att följa byggnationen och se hur huset växer fram.
Att köpa sin egen nyproducerade bostad, är en av de största affärerna många gör. Vi vill att din bostadsaffär ska kännas trygg och att du ska njuta av resan fram till inflyttningsdagen. Därför erbjuder vi ett trygghetspaket. Som till exempel kan hjälpa vid dubbel boendekostnad och garanterar en välfungerande bostadsrättsförening när du flyttar in. Vi kan även erbjuda ett avbokningsskydd, från signering av avtal fram till inflyttning. Som en del av Derome, Sveriges största familjeägda träindustri, vill vi erbjuda dig en trygg och smidig resa till ditt nya hem.

 

ATT KÖPA BOSTAD FRÅN DEROME
Vi värdesätter den personliga kontakten och vill att ett bostadsköp ska vara enkelt. Därför har du som köpare kontakt med samma person genom hela processen. Din kontakt känner stort ansvar för sina projekt och håller dig uppdaterad under byggnationen. När du köper en ny bostad av oss, är den alltid nyckelfärdig, du behöver med andra ord inte bekymra dig för annat än flyttlasset.

Vi är en familjeägd koncern som nu drivs av den tredje generationen. Det som för mer än sjuttio år sedan började med en enkel bysåg, har nu växt till en koncern som äger hela kedjan Från skog till färdigt hus. Det betyder att ett träd som fälls i din lokala skog, förädlas i ett av våra närliggande sågverk och senare kan användas som stomme, takstol eller fasad till din nya bostad.

VI SATSAR PÅ HÅLLBART BYGGANDE
Trä är vårt material och vår råvara. Ett av våra största miljöhot är koldioxidutsläpp och trä som material binder koldioxid, både när det växer, men även under hela sin livstid när det används i byggnader. Vi verkar även för ett hållbart byggande genom att delta i ett flertal forskningsprojekt, med syftet att vara i framkant i utvecklingen. Lärdomarna från projekten interagerar vi i vår bostadsproduktion för att bostaden som du flyttar in i, ska vara hållbar.

Derome har även skrivit under Bygg- och anläggningssektorns fossilfria färdplan, med målet att hela vår verksamhet ska vara fossilfri år 2045. Med trä bygger vi framtiden!

VÅRT TRYGGHETSPAKET
Vi vill att våra kunder känner sig trygga i sitt bostadsköp och erbjuder därför ett trygghetspaket. Paketet innehåller skydd mot avbokning, dubbel boendekostnad, prisfall och garanterar en trygg bostadsrättsförening.

Avbokningsskydd
När man köper en nyproducerad bostad, kan det ibland vara lång tid mellan köpbeslut och inflyttning. Vårt avbokningsskydd gäller från avtalet undertecknas, ända fram till inflyttningsdagen. Uppfylls förutsättningarna för avbokningsskyddet och du ej önskar att fullfölja köpet, återbetalar vi inbetalda förskott, handpenningar, tomtköp och betalda entreprenadfakturor som är betalda till Derome.

Dubbel boendekostnadsskydd
Många som köper ett nytt hem av oss, har redan en befintlig bostad som ska säljas. Vi vill att det ska kännas tryggt att investera i en helt ny bostad och erbjuder därför dubbel boendekostnadsskydd. Skyddet ger dig möjligheten att undvika dubbla boendekostnader om du skulle ha oturen att äga två bostäder samtidigt. Uppfylls förutsättningarna för dubbel boendekostnadsskydd kan du få ersättning för din dubbla boendekostnad upp till sex månader efter inflyttning i din nya bostad.

Prisfallsskydd
Om du som köpare drabbas av kritisk sjukdom (läkarintyg krävs) och därför tvingas att sälja din nya bostad efter tillträdesdagen, kan vi ersätta dig för eventuell realisationsförlust. Ersättningen utgår maximalt till 300 000 kronor och upphör sex månader efter tillträdesdagen. Bostaden ska utbjudas till försäljning av registrerad fastighetsmäklare på marknadsmässiga villkor.  

Trygg Bostadsrättsförening
En trygg och välfungerande bostadsrättsförening är en självklarhet för oss. Under byggnationen består majoriteten av ledamöterna i bostadsrättsföreningens styrelse av oberoende och professionella styrelseledamöter och givetvis är vi från Derome också med. När det är dags för föreningen att teckna upplåtelseavtal finns alltid en intygsgiven och registrerad ekonomisk plan. Denna visar upp en stark ekonomisk förening. Ytterligare en trygghet för dig som köpare av en bostadsrätt hos oss på Derome är att vi alltid köper eventuellt osålda lägenheter en viss tid efter slutbesiktningen. Självklart betalar vi också månadsavgifterna för dessa lägenheter. Allt för att du och dina nya grannar ska få de bästa förutsättningarna för ett tryggt boende med en stabil bostadsrättsförening.

Garanti och försäkran
När du köper en bostad av oss får du flera olika former av garantier. Du kan med andra ord vara säker på att du får din bostad enligt dina val och avtal. Hela byggnationen täcks av försäkringar som entreprenören ansvarar för. Dessutom finns flera garantier och besiktningar:

Bostadsrätter:
- Förskotts- och insatsgarantiförsäkring.
- Garantitid om 5 år med undantag för vitvaror, vvs-armaturer, ytskikt som målning och tapet där garantitiden är 2 år.
- Fastighetsförsäkring som inkluderar styrelseansvar.
- Slutbesiktning och 2-års garantibesiktning.

Äganderätter:
- Kontrollbesiktning
- Slutbesiktning
- Garantitid om minst 2 år
- ABS 18

Förutsättningar för Avbokningsskydd:
- Gäller om du som köpare blir kritiskt sjuk (läkarintyg krävs), eget dödsfall eller om köparen blir heltidssjukskriven under en sammanhängande period om mer än 30 dagar och på grund av detta inte kan genomföra köpet.
- Avbokningsskyddet gäller från undertecknande av köpekontrakt, förhands- eller upplåtelseavtal och upphör den avtalade tillträdesdagen.
- Avbokningsskyddet gäller inte för diagnos/sjukdom som framkommit tre månader eller tidigare före undertecknande av avtal med Derome. 

Förutsättningar för Dubbelt boendekostnadsskydd:
- Den befintliga bostaden ska ha utbjudits till försäljning på marknadsmässiga villkor via registrerad fastighetsmäklare under minst tre månader före tillträdesdagen för den nya bostaden.
- Ersätter månadsavgiften till bostadsrättsföreningen samt nettokostnaden för räntor (upp till 70 % av räntekostnaden för bolånet) för din nya bostad med upp till sammanlagt 10 000 kr/månad.
- Om du har köpt ett småhus av Derome, ersätter försäkringen kostnaderna för det nya småhuset med ett fast belopp om 10 000 kr/månad.
- Dubbelt boendekostnadsskydd börjar gälla från tillträdesdagen och upphör efter sex månader eller när befintliga bostaden är såld.
- Ansökan om dubbelt boendekostnadsskydd ska göras senast tre månader före tillträdesdagen av den nya bostaden.

Hur ansöker jag?
Behöver du nyttja trygghetspaketet så hör av dig till din kontaktperson på Derome, så får du mer information om hur du ska gå till väga.

Produkten har lagts i kundvagnen