EL

Innan du träffar elektrikern bör du titta igenom el-ritningen för att få en bild över vad som ingår och var det är placerat i rummen. Utbudet över tillval som går att göra är stort, det är därför bra om du är väl förberedd med vad du vill ha i lägenheten inför ditt möte med elektrikern.

Detta är några av de vanligast förekommande tillval som våra kunder gör via el-entreprenör, kontrollera möjligheterna med din projektledare.
- Spotlights i tak och fönstersmygar
- Handdukstork i badrum
- Dimmer till spotlights och takarmaturer
- Extra jordfelsbrytare till kyl & frys
- Extra vägguttag
- Extra multimediauttag
- Larm

Tänk på placeringen av vägguttag. Vet du redan nu var du skall ha tv m.m. så kan det vara bra att anpassa placeringen av vägg- och multimediauttag.

 


 

VVS

Om du vill ha produkter i badrummet av annat fabrikat än Deromes utvalda produkter, t.ex. badrumsinredning, så görs dessa tillval direkt med vvs-entreprenören. Du får då ett avdragspris från Derome Mark & Bostad och väljer sedan att köpa badrumsinredningen från vvs-entreprenören som fakturerar detta direkt till dig.

Hos vvs-entreprenören kan du bland annat välja olika tillval enligt nedan:
- Blandare kök, bad, wc, tvätt
- Duschstång/stril
- Duschväggar
- Badkar (vid bostadsrätt - kontrollera möjligheten till detta med din projektledare.)

Vid val av vissa badkar kan det vara fördelaktigt att ändra placeringen av golvbrunnen, detta gäller även i bjälklaget i tvåplanshus. Förvissa dig även om var vatten/el skall komma ut, under eller över badkaret och kontrollera att varmvattnet räcker till om du väljer badkar med stor badvolym.

Det är tyvärr inte möjligt att välja vägghängda toaletter då våra väggar och grundplattor ej är anpassade för detta.

 


 

KÖK OCH FÖRVARING

Du utformar ditt nya kök tillsammans med vår utsedda köksleverantör.

Tänk på att du ska ha bestämt vilka vitvaror du önskar till din nya lägenhet inför mötet med kökskonsulenten. Tänk också på att det inte går att ändra på de fasta installationerna som placering av diskmaskin, blandare, häll och fläkt samt eventuella fönster.

 


 

KAKEL OCH KLINKER

Efter att du valt kökslucka och bänkskiva är det dags att välja kakel. I ditt kontrakt får du information om vilken storlek på kakel och klinkers som ingår samt vilken butik som levererar kaklet.  I den utsedda butiken har du möjlighet att se vad som ingår och välja om du vill ha någon annan platta.

Om du gör tillval kommer extrakostnaderna för material och sättning att faktureras av kakelentreprenören. Tänk på att alltid beställa minst fem stycken extra kakel/ klinkerplattor av varje val, det är bra att spara om det blir framtida reparationer.

 


 

TAPETER OCH MÅLNING

Val av tapeter och målning görs hos utsedd entreprenör. Vad som ingår framgår av rumsbeskrivningen. Om du gör tillval på tapeter och målning utöver vad som ingår får du ett tilläggspris av leverantören som faktureras av entreprenören. Enligt standard sätts tapeter med ca 3-5 mm överlappning för att klara av vissa rörelser och undvika sprickor. Tänk därför på att det även kan tillkomma extra arbetskostnad för mönsteranpassning, bårder, kant-i-kantsättning m.m.

Målningsentreprenören lämnar minst en rulle tapet av varje sort som används i lägenheten. Förekommer samma tapet i flera rum så lämnas minst två våder till varje rum. Samma sak gäller målarfärg som använts i lägenheten, där ska minst 1 liter färg lämnas på varje kulör som använts.

Spara extra tapeter och målarfärg för att underlätta eventuella reparationsarbeten och garantiåtgärder.

 

 


 

MARK & TRÄDGÅRD

(Gäller endast äganderätter)

I köpet ingår att tomten grovplaneras efter markritningen med de grusytor och jordytor som visas. Vissa avvikelser kan uppstå när tomten anpassas efter de verkliga förutsättningarna som finns. Vill du ha ytterligare grusytor eller göra andra ändringar så har du möjlighet att beställa detta direkt av vår markentreprenör.

De vanligaste tillval som våra kunder gör är:
- Extra grusyta för parkering
- Stenläggning av uppfart och carport
- Förberett för stenläggning
- Förberett för trall
- Stenläggning runt husliv (en rad med sten)
- Färdigt gräs på tomt
- Anläggning av blomsterrabatter

Extra tillval faktureras direkt till dig från entreprenören.

 


 

INFLYTTNING

Inför inflyttning är det bra om du beställt adressändring och flytt av telefonnummer. Ska du flytta in i en bostadsrätt ska du tänka på att även fixa hemförsäkring med bostadsrättstillägg. Om du ska flytta in i en äganderätt är det bra om du beställt; hem- och villaförsäkring, sophämtning, brevlåda och husnummerskylt i förväg.